fbpx
Lokasi

Batu Caves, Rawang, Bangi, Shah Alam & Senawang.

Temujanji

Booking Disini

Waktu Operasi

Isnin-Jumaat : 09:30 AM - 06:00 PM Sabtu-Ahad : 09:00 AM - 05:30 PM

Iswanah Healthcare Logo

8 Perkara Yang Harus Anda Ketahui Sebelum Terapi Rawatan Akupunktur Pertama Anda

Share This Post

Akupunktur menjadi lebih utama sebagai terapi alternatif atau pelengkap kepada perubatan barat, ramai pesakit pertama kali tidak tahu apa yang diharapkan pada lawatan pertama mereka. Dengan pelbagai jenis akupunktur yang terdapat dan pelbagai jenis teknik untuk  Akupunktur Berlesen, mungkin terdapat beberapa perbezaan pendapat antara ahli akupunktur, tetapi berikut adalah beberapa petua yang paling umum diketahui.

1.Rawatan Akupunktur bantu lebih dari kesakitan.

Pakar Akupunktur mendapati ia tidak wajar  apabila pesakit membatalkan temu janji rawatan kerana sakit sahaja. Akupuntur bukan sahaja  merawat virus seperti selesema dan masalah membabitkan perut, menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), akupuntur sangat berguna untuk pelbagai masalah termasuk tekanan mental, emosional, kanser, penyakit kulit, gangguan neurologi, pergigian, infeksi, dan gout serta pelbagai lagi.

Rawatan Akupunktur

2. Rawatan Akupunktur hanya perlu memakai pakaian yang selesa dan longgar sahaja.

Anda disyorkan supaya memakai pakaian longgar agar lengan baju dapat digulung di atas siku dan kaki dapat ditarik di atas lutut. Pakaian yang longgar dan selesa dapat memastikan rawatan dapat dilakukan dengan baik.

3. Ketika Rawatan Akupunktur Anda Mungkin Diminta Untuk Menunjuk Lidah, Nadi, dan Abdomen.

Terapis Akupunktur akan melihat keadaan organ dalaman anda secara manual , dan menggunakan kaedah ini, mereka boleh menentukan rawatan akupunktur terbaik untuk anda. Juga, seperti refleksologi di tapak tangan dan kaki, kawasan yang berlainan lidah, nadi radial dan perut sesuai dengan sistem organ yang berlainan badan.

Rawatan Akupunktur

4. Anda Perlu Bersedia untuk Menjawab Soalan Ketika Rawatan Akupunktur.

Selain pemeriksaan fizikal, kebanyakan ahli akupunktur akan mengajukan pelbagai soalan ketika rawatan akupunktur mengenai kesihatan dan gaya hidup anda. Soalan-soalan ini mungkin termasuk deskripsi terperinci mengenai pergerakan usus, kencing, dan haid bagi wanita. Semakin banyak maklumat yang anda berikan, diagnosis akan menjadi lebih baik, jadi berikan perhatian yang sepenuhnya jika anda tidak ingin meninggalkan apa-apa butiran penting!

5. Jenis Dan Saiz Jarum Yang Digunakan Ketika Rawatan Akupunktur

Jarum Akupunktur Lebih Nipis Daripada Jarum Hipodermik. Jika anda merasa takut dengan jarum, ingatlah bahawa jarum akupunktur sangat nipis, kira-kira dua hingga tiga kali nipisnya rambut, dan sebenarnya agak fleksibel. Biasanya, orang terkejut bahawa cucukan jarum begitu sedikit rasa sakit dan selepas jarum dicabut, mereka merasa lebih baik. Jadi, jangan risau tentang ketakutan umum ini!

6. Adakah Jarum Digunakan Semula Selepas Rawatan Akupunktur?

Jika anda menerima rawatan di Pusat Kesihatan Iswanah, jarum yang digunakan oleh ahli akupunktur tidak akan digunakan pada pesakit lain. Ini bermaksud anda tidak perlu risau tentang risiko penularan penyakit melalui akupunktur. Jarum yang digunakan adalah terbuat daripada keluli tahan karat gred pembedahan yang sangat nipis dan fleksibel, menjadikannya lebih nyaman dan kurang menyakitkan.

Rawatan Akupunktur

7. Akupunktur Melibatkan Lebih Daripada Jarum!

Walaupun jarum adalah alat utama dalam rawatan akupunktur, kebanyakan ahli akupunktur telah mempelajari pelbagai terapi lain dalam “Perubatan Cina,” seperti acupressure (tekanan bukan jarum pada titik akupunktur), Tuina (urutan), Guasha (mengikis kulit), bekam, Moxibustion (pemanasan), herba Cina, atau Qi Gong (penyembuhan tenaga). Bergantung kepada latihan dan diagnosis ahli akupunktur, serta tahap keselesaan anda, anda mungkin akan menerima lebih daripada sekadar jarum semasa sesi rawatan anda.

8. Hanya Satu Rawatan Mungkin Tidak Cukup.

Pakar akupunktur anda mungkin akan mencadangkan rawatan seterusnya untuk merawat masalah kesihatan anda. Biasanya, perubahan yang ketara mungkin dirasai dengan sekurang-kurangnya 10-20% setelah sesi rawatan akupunktur pertama atau kombinasi rawatan.

Kesimpulannya Rawatan Akupunktur Adalah Rawatan Alternatif Yang Efektif!

Anda sudah bersedia untuk dapatkan rawatan pertama anda? Info lengkap mengenai rawatan akupunktur hanya di Iswanah Health Care. Pusat Akupunktur Di Selangor Dan Negeri Sembilan. Iswanah merupakan Pusat  Akupunktur Di Malaysia yang mempunyai lebih 5 Cawangan di Malaysia.

Mengetahui apa yang diperlukan pada lawatan akupunktur pertama anda dapat meredakan kebimbangan dan membolehkan anda mengajukan soalan sebelumnya untuk menghindari kejutan yang tidak diingini. Komunikasi adalah kunci, jadi jika anda merasa tidak selesa secara fizikal atau ada perkara lain semasa atau selepas rawatan anda, pastikan untuk berbincang dengan pakar akupunktur anda. Rawatan akupunktur seharusnya menjadi pengalaman yang menyenangkan dan santai, jadi jika terdapat sebarang ketidakselesaan, pastikan pakar akupunktur anda mendapat maklum agar keadaan dapat diperbaiki.

Artikel lain

5 Tindakan Pantas Cara Merawat Minor Strok

Pesakit Minor Strok Perlu Di Rawat Segera – Ambil Tindakan Pantas Sebelum Terlambat 5 Tindakan Pantas Cara Merawat Minor Strok: Selain Pentingnya Rawatan Akupuntur. Masalah