fbpx
Lokasi

Batu Caves, Rawang, Bangi, Shah Alam & Senawang.

Temujanji

Booking Disini

Waktu Operasi

Isnin-Jumaat : 09:30 AM - 06:00 PM Sabtu-Ahad : 09:00 AM - 05:30 PM

Iswanah Healthcare Logo

Faq

Soalan Lazim

Tiada jawapan yang mudah tentang bagaimana Akupunktur berfungsi. Pengetahuan dan pemahaman secara sistematik tentang fungsi tubuh manusia yang dimiliki oleh TCM (Traditional Chinese Medicine) adalah sangat berbeza daripada perubatan barat moden, dan tidak dapat diterjemahkan secara langsung. Terdapat beberapa pendapat tentang mekanisme asas akupunktur, tetapi tiada satu pun yang memberikan jawapan yang jelas dan pasti.

TCM dan akupunktur tidak merawat masalah yang dikenalpasti oleh perubatan barat, tetapi merawat individu. Tiga individu yang datang ke klinik dengan masalah yang sama menurut nama barat, misalnya ‘migrain’, mungkin akan menerima tiga diagnosis yang berbeza, rawatan yang berbeza, tetapi setiap orang akan pulih dengan baik.

Biasanya, untuk berjumpa dengan doktor keluarga (GP), anda perlu sedang sakit. Namun, hal ini tidak berlaku dalam TCM (Traditional Chinese Medicine) – anda boleh menggunakan akupunktur dan TCM bahkan ketika anda tidak sakit, hanya merasa “tidak berasa 100%”, atau anda tidak mahu menunggu sampai anda sakit.

TCM selalu digunakan untuk meningkatkan kesihatan, supaya anda sentiasa sihat dan mampu menjalani hidup dengan sepenuhnya.

Pada zaman dahulu di China, pesakit biasanya berjumpa dengan pengamal secara berkala dengan pemahaman bahawa tugas pengamal adalah untuk membantu mereka tetap sihat. Jika mereka jatuh sakit, mereka tidak perlu membayar untuk rawatan tersebut.

Akupunktur boleh, dan sering digunakan bersama dengan rawatan perubatan barat. Ia tidak mengganggu rawatan perubatan lain. Namun, adalah penting untuk memberitahu pihak pengamal anda tentang rawatan lain yang sedang anda terima.

Jika anda perlu membatalkan atau menunda, sila lakukan secepat mungkin – seseorang yang lain akan dapat menggunakan slot waktu tersebut.

Adalah lebih baik untuk menelefon atau menghantar teks, kerana emel mungkin tidak akan dibaca semasa waktu klinik. Jika anda tidak menerima pengesahan teks, sila berbaik hati dan hubungi telefon bimbit pengamal anda.

Sila ambil perhatian bahawa pembatalan yang dilakukan dengan pemberitahuan kurang dari 24 jam perlu dibayar sepenuhnya.

Tidak perlu persiapan khusus. Adalah baik untuk datang lebih awal supaya anda dapat tenang dan bersedia.

Jika anda sedang mengambil ubat-ubatan, termasuk vitamin, mineral dan suplemen lain, anda perlu membawa mereka bersama anda.

Sarung pakaian yang selesa dan longgar adalah baik, kerana ia dapat dengan mudah dikeluarkan, terutama jika anda mencari rawatan untuk masalah fizikal yang perlu diperiksa oleh pengamal.

Kunjungan pertama anda adalah untuk konsultasi diagnostik dan jika anda telah membuat janji temu untuk akupunktur, rawatan pertama akan disertakan.

Pengamal anda akan mencari maklumat yang relevan secara perubatan tentang keadaan anda dan memeriksa lidah dan nadi anda. Pemeriksaan fizikal ringkas akan dijalankan jika perlu.

Jika anda mencari rawatan untuk kecederaan fizikal atau masalah kesihatan, sila kenakan pakaian yang memudahkan kawasan masalah diperiksa dengan mudah. Jika anda mengambil ubat-ubatan termasuk vitamin dan suplemen, bawa senarai ini ke temu janji pertama anda.

alam tangan pengamal yang telah dilatih secara profesional, Akupunktur TCM adalah selamat dan tidak menyebabkan kesan sampingan yang negatif.

Jarum akupunktur telah disterilkan sebelumnya dan digunakan sekali sahaja. Mereka selamat dan tidak menyakitkan untuk digunakan, dan dibuang dengan selamat setelah rawatan.