9 Perkara yang Harus Anda Ketahui Sebelum Terapi Akupuntur Pertama Anda

Akupunktur menjadi lebih utama sebagai terapi alternatif atau pelengkap kepada perubatan barat, ramai pesakit pertama kali tidak tahu apa yang diharapkan pada lawatan pertama mereka. Dengan pelbagai jenis akupunktur yang terdapat dan pelbagai jenis teknik untuk Akupunktur Berlesen, mungkin terdapat beberapa perbezaan pendapat antara ahli akupunktur, tetapi berikut adalah beberapa petua yang paling umum diketahui.

1.Akupunktur merawat lebih daripada kesakitan.

Pakar Akupunktur mendapati ia tidak wajar  apabila pesakit membatalkan temu janji kerana sakit. Akupuntur bukan sahaja  merawat virus seperti selesema dan masalah membabitkan perut, menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), akupuntur sangat berguna untuk pelbagai masalah termasuk tekanan mental, emosional, kanser, penyakit kulit, gangguan neurologi, pergigian, infeksi, melahirkan anak, dan gout serta pelbagai lagi.

2.Jangan membuat rawatan semasa perut kosong.

Satu perkara penting (tidak ada tujuan!) Bahawa ahli akupunktur anda mungkin lupa untuk disebutkan adalah bahawa anda sepatutnya makan sesuatu dalam masa beberapa jam sebelum rawatan. Ia tidak perlu untuk makan secara kenyang, tetapi sekurang-kurangnya snek boleh membantu badan anda mempunyai tenaga yang cukup untuk memaksimumkan potensi rawatan. Melakukan rawatan  akupunktur semasa perut kosong boleh mengakibatkan  badan terasa ketidakstabilan, pening atau pengsan.

3.Untuk menerima akupunktur, anda mungkin tidak perlu mengeluarkan pakaian anda seperti yang anda lakukan untuk urutan.

Pakar akupunktur mungkin perlu meneliti  kawasan di bawah pakaian anda, tetapi mereka akan menggantungkan anda dengan betul supaya hanya bahagian kecil kulit yang terdedah. Walau bagaimanapun, mereka mengesyorkan memakai pakaian longgar supaya lengan baju dapat digulung di atas siku dan kaki boleh ditarik di atas lutut.

4.Anda mungkin diminta untuk menunjukkan lidah anda, denyut nadi anda dan abdomen ditekan.

Akupunktur akan melihat   keadaan organ dalaman anda secara manual , dan menggunakan kaedah ini, mereka boleh menentukan rawatan terbaik untuk anda. Juga, seperti refleksologi di tapak tangan dan kaki, kawasan yang berlainan lidah, nadi radial dan perut sesuai dengan sistem organ yang berlainan badan.

 

5.Menjangka soalan .

Selain pemeriksaan fizikal, kebanyakan ahli akupunktur akan mempersoalkan tentang pelbagai topik mengenai kesihatan dan gaya hidup anda. Sering kali, soalan-soalan ini termasuk memasukkan deskripsi terperinci tentang pergerakan usus, kencing, dan haid untuk wanita. Butiran lebih lanjut yang dapat anda berikan, lebih baik diagnosisnya, jadi patut diberi perhatian jika anda tidak terlebih dahulu!

6.Jarum akupunktur lebih nipis daripada jarum hipodermik.

Jika  jarum menakutkan  anda, perlu ingat bahawa jarum akupunktur adalah kira-kira dua hingga tiga helai rambut dan sebenarnya agak fleksibel. Selalunya orang terkejut betapa sedikitnya mereka merasakan cucukan  dan selepas mereka mencabut. Malah, ia tidak biasa bagi klinik yang penuh dengan pendengaran!

7.Ahli akupuntur tidak menggunakan semula jarum yang sama.

Sekiranya anda dirawat di Pusat Kesihatan Iswanah, jarum yang digunakan oleh ahli akupunktur terhadap anda tidak akan digunakan pada pesakit lain. Ini bermakna ada peluang anda tidak akan mengidap penyakit dari menerima akupuntur dan kerana jarum diperbuat daripada keluli tahan karat gred pembedahan yang sangat nipis dan fleksibel bermakna kesakitan yang kurang.

8.Akupunktur menggunakan lebih daripada jarum.

Walaupun jarum mungkin alat utama mereka, kebanyakan ahli akupunktur telah mempelajari pelbagai terapi lain yang terdapat di bawah label “Perubatan Cina” seperti acupressure (tekanan bukan jarum ke atas mata akupunktur), Tuina (urut), Guasha (mengikis kulit ), cupping (bekam), Moxibustion (pemanasan), herba Cina atau Qi Gong (penyembuhan tenaga). Bergantung pada latihan mereka, diagnosis anda, dan tahap keselesaan anda, anda mungkin mendapat lebih daripada sekadar jarum pada sesi rawatan anda.

9.Satu rawatan sering tidak mencukupi untuk menyembuhkan masalah kesihatan anda.

Dan pakar akupunktur anda mungkin akan mencadangkan rawatan seterusnya.Kemungkinana anda akan merasai perubahan sekurang nya 10-20% dengan sekali sesi rawatan akupuntur atau kombinasi.

Mengetahui apa yang diharapkan pada temujanji akupunktur pertama dapat meredakan fikiran anda dan mengajukan pertanyaan untuk ditegakkan lebih awal sehingga tidak ada kejutan. Komunikasi adalah kunci,  jika ada apa-apa yang  agak tidak selesa secara fizikal atau selainnya semasa rawatan anda, pastikan untuk bercakap. Akupunktur sepatutnya menjadi menyeronokkan dan santai, jadi jika semasa atau selepas rawatan anda tidak selesa,pastikan pakar akupunktur anda akan tahu supaya keadaan dapat diperbaiki.